Skip to main content
Home » Samfunnssikkerhet og beredskap » Droner kan sikre mobildekning i krisesituasjoner
droner

Droner kan sikre mobildekning i krisesituasjoner

På bildet ser vi et testprosjekt på et mobilt dronesystem ved Todalen på Svalbard, hvor det ikke er mobildekning. Foto: Anders Martinsen

Når dekningen forsvinner kan en drone fungere som flyvende mobilmast. Det fins allerede løsninger som kan brukes til dette, ifølge lederen for den norske bransjeforeningen UAS Norway.

– Det har lenge vært underkommunisert hvor viktig droner kan være for fremtidens håndtering av kriser. Ett eksempel er å sikre midlertidige kommunikasjonslinjer ved utfall av mobilnettet. Dette så vi senest i forbindelse med de tragiske jordrasene i Jølster kommune i august, sier Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway, den norske bransjeforeningen for ubemannet luftfart.

– I slike tilfeller kan en drone ligge og fly i mange timer, eller kanskje dager, og fungere som en flyvende mobilmast. Dette kan være aktuelt både når infrastrukturen er berørt, og hvis det er et område uten mobildekning. Droner med kamera kan også gi bedre situasjonsforståelse når det er nødvendig. Dronene kan styres via radiolinker, satellitt eller 4G/5G. Ofte vil det optimale være en kombinasjon av flere typer løsninger, forklarer Martinsen.

Tilgjengelig allerede

Etter raset i Jølster var Telenor forhindret fra å komme seg inn i området fordi veien var stengt. I etterkant uttalte digitaliseringsminister Nikolai Astrup at droner kunne være et viktig verktøy i forbindelse med slike hendelser.

– Regjeringen bekrefter at de vil vurdere nye teknologiske løsninger i krisesituasjoner, og vi støtter dem naturligvis i det. Når det gjelder midlertidig mobilnett kan droner få en avgjørende rolle, sier Martinsen.

Ifølge UASN-lederen fins allerede løsninger på markedet, som kan tas i bruk.

– Vi har sett flere gode testprosjekter som viser at det fins teknologimiljøer i Norge som kan levere løsninger til disse behovene. Men de er ikke nødvendigvis optimalisert for norske forhold. Da er det viktig at det offentlige støtter opp om dette, slik at vi sammen finner industripartnere som kan bidra til å lage sikre, robuste løsninger som er tilpasset norske vær- og vindforhold, sier Martinsen.

Av Jan Frantzen, journalist UAS Norway

Next article