Skip to main content
Home » Digital sikkerhet » Så enkelt kan du gi dine ansatte opplæring i informasjonssikkerhet
Digital sikkerhet

Så enkelt kan du gi dine ansatte opplæring i informasjonssikkerhet

Foto: Getty Images

Nasjonal sikkerhetsmåned gjennomføres i oktober. Dette er en årlig kampanje for økt kunnskap om informasjonssikkerhet. Opplæringspakken som er utarbeidet til kampanjen er gratis for virksomheter med inntil 20 ansatte.

– Siden det skjer digitalisering på stadig nye områder blir også informasjonssikkerhet enda mer viktig enn det var før. Temaet berører alle, enten det gjelder privatpersoner, småbedrifter eller store foretak. Derfor har vi valgt å sette fokus på dette og gjennomfører Nasjonal sikkerhetsmåned i oktober hvert år, sier Peggy S. Heie. Hun er administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som arrangerer sikkerhetsmåneden.

Formålet er bedre bevissthet

I forbindelse med Nasjonal Sikkerhetsmåned oppfordres alle virksomheter til å gjennomføre opplæring av sine ansatte i oktober:

– NorSIS med samarbeidspartnere utarbeider hvert år en opplæringspakke i informasjonssikkerhet spesielt rettet mot små og mellomstore bedrifter. Dette programmet er nyttig for alle ansatte uansett type virksomhet, og inneholder generelle, grunnleggende råd som gjelder både privat og på jobb, fortsetter Heie.

Selve opplæringspakken kan bestilles på sikkert.no, og den er gratis for små virksomheter.

– I samarbeid med XtraMile kan vi tilby E-læring med tema informasjonssikkerhet som er nyttig for alle ansatte. E-læringen blir sendt ut direkte til de ansatte i oktober. Det er totalt åtte moduler. To moduler per uke, og det tar bare to til fire minutter å gjennomføre dem, sier Heie.

Øvrig materiell som sendes ut er PowerPoint-presentasjon som beskriver tiltak, linker til ulike filmer, samt plakater og brosjyrer.

Peggy S. Heie er administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som arrangerer sikkerhetsmåneden. Foto: NorSIS/Maria Nyheim

E-post er hovedtema

Nytt av året er at sikkerhetsmåneden fokuserer på et bestemt tema. I år er det e-post og svindel  som blir hovedtema i kampanjen.

– Årsaken er at e-post er det aller vanligste angrepspunktet, tilføyer Heie.

Den 27. september blir kampanjen lansert på en stor sikkerhetskonferanse på Felix i Oslo. Her deltar samarbeidspartnerne i kampanjen både med stands og foredrag.

Politiet er på banen

Europol etablerte EC3 – European cyber crime center i 2013. Hensikten er å samle kreftene som jobber med internettrelatert kriminalitet, både operativt og strategisk. EC3 har en egen gruppe, der Norge deltar, som driver med «public awareness and prevention». Gruppen har laget og koordinert initiativer som NoMoreRansom og Say No. I oktober vil medlemslandene i EC3 sin «public awareness og prevention» gruppe fokusere på ulike former for svindel på nett.

– Vi ser at flere og flere blir lurt og svindlet på ulike måter på internett. Vi ønsker å bevisstgjøre og eksemplifisere hvordan svindlerne tenker og gi publikum kunnskap for å unngå å bli svindlet, sier seksjonsleder Lone C. Pettersen på seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Politiet.

Gi bort et foredrag

I løpet av sikkerhetsmåneden blir det også gjennomført en foredragsdugnad i regi av NorSIS. Det betyr at sikkerhetseksperter oppfordres til å gi bort et gratis foredrag om informasjonssikkerhet til de som måtte trenge det.

– Dette er særlig aktuelt for små bedrifter som ikke har egne folk ansatt med ansvar for disse tingene, sier Heie til slutt.

Av Tom Backe, 

Next article